Wersje kompatybilne
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i do podania
- 600 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 25 g bułki tartej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 354.5 kJ / 84.7 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 6.8 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 61.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45min
Hummus z buraka
1h
Salsa z pieczonej papryki i śliwek
1h 30min
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15min
Pasta z pieczonego bakłażana
1h 50 min.
Pasta z oliwek
5min
Tapenada
5min
Tapenada z zielonych oliwek
10min
Hummus z domowym tahini
25min
Pasta z prażonego słonecznika
10min