Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami

Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami

4.2 240 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • 100 - 150 g czerwonych buraków średnich, nieobranych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia buraków
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 230 g sera koziego twarogowego, chudego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka listków tymianku, świeżych
    ⅓ łyżki tymianku, suszonego
  • orzeszki piniowe do posypania tarty (ok. 30 g)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 158.1 mg
Białko 7 g
Kalorie 1124.9 kJ / 268.9 kcal
Tłuszcz 19.3 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 11.6 g
Węglowodany 17.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...