
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
280
g bobu, świeżego
lub 280 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 500 g wody
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 g liści mięty, świeżych
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- olej, ilość do smażenia falafeli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 194.7 kJ / 46.5 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 216.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z domowym tahini
25min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 Std. 15 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 Std.
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1h 30 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15min
Pasztet sojowy z pistacjami
15 Std.
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 Min
Placuszki wege z ciecierzycy
30 Min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 Std. 10 Min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 Std. 20 Min