Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
280
g bobu, świeżego
lub 280 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 500 g wody
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 g liści mięty, świeżych
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- olej, ilość do smażenia falafeli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 194.7 kJ / 46.5 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 216.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Pasztet sojowy z pistacjami
15 Std.
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1 godz. 10 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.