![Kotlety z komosy ryżowej Kotlety z komosy ryżowej](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/10b926e6-43e9-4c6e-b895-22850ab435e8/Derivates/49eae0f1-4a54-4391-8fa1-653691425534.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do opłukania komosy i zwilżenia dłoni
- 125 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 60 - 70 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 g mąki owsianej
- 1 jajko
- 10 - 15 g szczypiorku, posiekanego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia
-
rukola, do podania
lub roszponka, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1653.5 kJ / 395.2 kcal
- Białko
- 17.9 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 17.1 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 Std. 10 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 Std.
Kotleciki pietruszkowe
25 Min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1hod. 20min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1 Std. 10 Min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 Std. 15 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1hod. 20min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 Std. 10 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 Min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1hod. 20min