Tapenada z zielonych oliwek
TM6 TM5

Tapenada z zielonych oliwek

4.8 (155 ocen)

Składniki

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka bazylii, świeżej, tylko liście
    lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 140 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
421.5 kJ / 100.7 kcal
Białko
1.2 g
Węglowodany
2.5 g
Tłuszcz
9.8 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Błonnik
1.2 g
Sód
742.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy