Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
TM6 TM5

Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem

3.8 (19 ocen)

Składniki

Zielony sos

  • 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 10 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 30 - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu rybnego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego

Halibut na parze z warzywami

  • 300 g fileta z halibuta, bez skóry i ości (2 filety)
    lub 350 g halibuta (2 kawałki), ze skórą i ościami
  • 1 łyżeczka soli, plus 2-4 szczypty do przyprawienia halibuta
  • 4 liście limonki Kaffir, suszone
    lub 4 liście limonki Kaffir, świeże
  • 1 limonka, ekologiczna, pokrojona w 3-4 mm plastry
  • 100 g żółtej soczewicy, suszonej, Melvit
  • 1500 g wody
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
    lub 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 120 - 150 g mini kolb kukurydzy, świeżych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1289.6 kJ / 308 kcal
Białko
35.1 g
Węglowodany
32.8 g
Tłuszcz
6.4 g
Błonnik
5.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy