Wersje kompatybilne
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zielony sos
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 10 g mięty, świeżej, tylko liście
- 30 - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu rybnego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
Halibut na parze z warzywami
-
300
g fileta z halibuta, bez skóry i ości (2 filety)
lub 350 g halibuta (2 kawałki), ze skórą i ościami - 1 łyżeczka soli, plus 2-4 szczypty do przyprawienia halibuta
-
4
liście limonki Kaffir, suszone
lub 4 liście limonki Kaffir, świeże - 1 limonka, ekologiczna, pokrojona w 3-4 mm plastry
- 100 g żółtej soczewicy, suszonej, Melvit
- 1500 g wody
-
150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
lub 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki - 120 - 150 g mini kolb kukurydzy, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1289.6 kJ / 308 kcal
- Białko
- 35.1 g
- Węglowodany
- 32.8 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Błonnik
- 5.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1h 25min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40min
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Dorsz po tajsku z Varomy
1h 10min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40min
Ryba z sosem pomidorowym
30min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Ryba z warzywami na parze
1h 15 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min