Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ - 1 ząbek czosnku
-
1
czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych
lub ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach - 50 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g tuńczyka, świeżego, pokrojonego w 3 cm kostkę
- ½ łyżeczki soli
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka bazylii, świeżej
- 400 g pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1063 kJ / 254 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 19 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40min
Sos puttanesca
45min
Spaghetti z tuńczykiem
40min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 30 min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20min
Pasta à la Norma
50min
Spaghetti aglio e olio
35min
Spaghetti napoletana
40min
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55 min
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
30min
Sos neapolitański
1 godz.