Pad Thai z krewetkami
TM5 TM6

Pad Thai z krewetkami

3.7 (150 ocen)

Składniki

  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia Varomy
  • 200 g makaronu ryżowego, suchego, płaskiego, średniej grubości
  • wrząca woda, ilość do namoczenia makaronu
  • 80 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych, do posypania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 6 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżki sosu rybnego
  • 40 g soku z limonki (z ok. 2-3 limonek)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • ¼ łyżeczki pasty z krewetek
  • 3 łyżeczki cukru palmowego (ok. 3 cm kostka, pokruszona)
    lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 500 g wody
  • 350 g krewetek, surowych, obranych, świeżych
    lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • kiełki soi, świeże, do dekoracji
  • 10 łodyżek szczypiorku, świeżego, posiekanego, do dekoracji
  • 3 łyżki cebuli szalotki, prażonej, do dekoracji
  • 1 limonka, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1480 kJ / 352 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
17.3 g
Tłuszcz
17.5 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy