
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- oliwa z oliwek do natłuszczenia Varomy
- 200 g makaronu ryżowego, suchego płaskiego, średniej grubości
- wrząca woda ilość do namoczenia makaronu
- 80 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych do posypania
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżki sosu rybnego
- 40 g soku z limonki (z ok. 2-3 limonek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- ¼ łyżeczki pasty z krewetek
-
3
łyżeczki cukru palmowego (ok. 3 cm kostka, pokruszona)
lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 2 jajka
- 500 g wody
-
350
g krewetek, surowych, obranych świeżych
lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych - kiełki soi, świeże do dekoracji
- 10 łodyżek szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
- 3 łyżki cebuli szalotki, prażonej do dekoracji
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 352 kcal / 1480 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Węglowodany
- 17.3 g
- Błonnik
- 3.8 g