Urządzenia i Akcesoria
Pad Thai z krewetkami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia Varomy
-
200 g makaronu ryżowego, suchego płaskiego, średniej grubości
-
wrząca woda ilość do namoczenia makaronu
-
80 g orzeszka ziemnego, prażonego, niesolonego do posypania
-
3 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżki sosu rybnego
-
40 g soku z limonki (z ok. 2-3 limonek)
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka pasty z tamaryndowca
-
¼ łyżeczki pasty z krewetek
-
3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego3 łyżeczki cukru palmowego (ok. 3 cm kostka, pokruszona)
-
2 jajka
-
500 g wody
-
350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych350 g krewetek, surowych, obranych świeżych
-
kiełki soi, świeże do dekoracji
-
10 łodyżek szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
-
3 łyżki cebuli szalotki, prażonej do dekoracji
-
1 limonka pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
29 g
Kalorie
1480 kJ /
352 kcal
Tłuszcz
17.5 g
Błonnik
3.8 g
Węglowodany
17.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Curry z krewetkami i ryżem
35 min
Kurczak po azjatycku z migdałami
35 min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)
35 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Chow mein z krewetkami
1 godz.
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Pad Thai z kurczakiem
30 min
Wołowina teriyaki z ryżem
1 godz. 50 min
Pad thai
45 min