Urządzenia i Akcesoria
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
-
½ łyżeczki soli
-
220 g krewetek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
-
1 ząbek czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego
-
20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
-
20 g oliwy z oliwek
-
140 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
-
10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
5 g miodu
-
5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
-
1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
-
400 g wody
-
100 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
kolendra, świeża drobno posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
13.6 g
Kalorie
1269 kJ /
303 kcal
Tłuszcz
6.5 g
Błonnik
3.7 g
Węglowodany
52.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
LUNCHBOX
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron z krewetkami i porem (TM5, TM6)
30 min
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1 godz.
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Chow mein z krewetkami
1 godz.
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Pad Thai z krewetkami
45 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1 godz. 15 min