Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

3.6 69 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 220 g krewetek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 140 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu
  • 5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 400 g wody
  • 100 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • kolendra, świeża drobno posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 303 kcal / 1269 kJ
Białko 13.6 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 52.2 g
Błonnik 3.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...