Gryczane naleśniki z pesto, kurczakiem i warzywami gotowanymi na parze

Gryczane naleśniki z pesto, kurczakiem i warzywami gotowanymi na parze

4.2 86 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 sztuk

Składniki

Pesto
  • 30 g rukoli
  • 15 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 10 g liści mięty, świeżych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Naleśniki
  • 275 g mleka
  • 275 g wody
  • 250 g mąki gryczanej Melvit
  • 2 jajka rozm. M
  • 20 g oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 400 g wody
  • 300 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 - 220 g czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski
  • 300 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • olej rzepakowy ilość do smażenia naleśników
  • ¾ - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¾ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g cebuli pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub 1,5 cm plastry
  • 150 g ogórka pokrojonego w 2-3 mm plastry
  • 200 g pomidora pokrojonego w 3-4 mm plastry
  • 4 - 6 liści sałaty masłowej porwanych na kawałki
    4 - 6 liści sałaty lodowej, porwanych na kawałki
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 3-4 mm plastry (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 422.4 kcal / 1768.4 kJ
Białko 20.4 g
Tłuszcz 24.9 g
Węglowodany 34.1 g
Błonnik 4.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...