Wersje kompatybilne
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki orkiszowej razowej, Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko, rozm. M
- 1 ½ łyżeczki czarnuszki, Melvit
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 150 g oscypka, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 1000 g wody
- 500 g czerwonych buraków, pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka, rozm. M
-
1
łyżka tymianku, świeżego, tylko liście
lub ¾ - 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- pieprz czarny, świeżo mielony
- czerwone porzeczki, świeże, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2236.8 kJ / 534.2 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 40.2 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Quiche ze szparagami
1 godz. 35 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3h
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1h 45 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50min
Tarta z botwinką i serem feta
1h 45 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45 min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 godz. 30 min
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
1h 45 min
Tarta z dynią
1 godz. 40 min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1h