Buraczane bułeczki bao z boczniakami

Buraczane bułeczki bao z boczniakami

4.1 67 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

Różowe bułeczki bao
  • 150 g soku z czerwonych buraków naturalnego, bez cukru
  • 5 g octu
  • 280 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do natłuszczenia miski
Boczniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki, pokrojonej w 5 mm plastry, do dekoracji
  • 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i bułeczek bao
  • 40 g sosu sojowego
  • 30 g miodu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 20 g cebuli dymki tylko szczypior, pokrojony na 5 mm kawałki
  • 500 g boczniaków, świeżych przekrojonych wzdłuż na pół lub pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 320 g wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • ½ ogórka pokrojonego w 2 mm plastry
  • kiełki brokułu, świeże do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego uprażonego, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 427.8 kcal / 1791 kJ
Białko 13.5 g
Tłuszcz 10.8 g
Węglowodany 71.8 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 931.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...