
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Różowe bułeczki bao
- 150 g soku z czerwonych buraków naturalnego, bez cukru
- 5 g octu
- 280 g mąki pszennej
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy do natłuszczenia miski
Boczniaki
- 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki, pokrojonej w 5 mm plastry, do dekoracji
- 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i bułeczek bao
- 40 g sosu sojowego
- 30 g miodu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 20 g cebuli dymki tylko szczypior, pokrojony na 5 mm kawałki
- 500 g boczniaków, świeżych przekrojonych wzdłuż na pół lub pokrojonych na 5 cm kawałki
- 320 g wody
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- ½ ogórka pokrojonego w 2 mm plastry
- kiełki brokułu, świeże do dekoracji
- ziarna sezamu, białego uprażonego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 427.8 kcal / 1791 kJ
- Białko
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Węglowodany
- 71.8 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 931.3 mg