Buraczane bułeczki bao z boczniakami
TM6 TM5

Buraczane bułeczki bao z boczniakami

4.1 (65 ocen)

Składniki

Różowe bułeczki bao

  • 150 g soku z czerwonych buraków, naturalnego, bez cukru
  • 5 g octu
  • 280 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy, do natłuszczenia miski

Boczniaki

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki, pokrojonej w 5 mm plastry, do dekoracji
  • 15 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i bułeczek bao
  • 40 g sosu sojowego
  • 30 g miodu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 20 g cebuli dymki, tylko szczypior, pokrojony na 5 mm kawałki
  • 500 g boczniaków, świeżych, przekrojonych wzdłuż na pół lub pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 320 g wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • ½ ogórka, pokrojonego w 2 mm plastry
  • kiełki brokułu, świeże, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego, uprażonego, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1791 kJ / 427.8 kcal
Białko
13.5 g
Węglowodany
71.8 g
Tłuszcz
10.8 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
5.3 g
Sód
931.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy