Urządzenia i Akcesoria
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto kardamonowe
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 łyżka ziaren kardamonu, całego (patrz wskazówka)
-
240 g cukru
-
200 g orzechów nerkowca
-
4 jajka
-
170 g jogurtu naturalnego
-
240 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop limonkowy
-
120 g cukru
-
1 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
90 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
135.7 mg
Białko
7.8 g
Kalorie
1817.5 kJ /
434.4 kcal
Tłuszcz
23.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Węglowodany
51.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 h 25 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 h 10 min
Ciasto pomarańczowe
45 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 h 40 min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 h 10 min
Ryż kaszmirski
30 min
Grecka bougatsa z kremem
4 h 45 min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5 h 40 min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 h 35 min
Wegańskie ciasto kokosowe
50 min
Ciasto frangipane
1 h 45 min
Ciasto odwrócone z karmelizowanym ananasem
55 min