Urządzenia i Akcesoria
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto kardamonowe
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 łyżka ziaren kardamonu, całego (patrz wskazówka)
-
240 g cukru
-
200 g orzechów nerkowca
-
4 jajka
-
170 g jogurtu naturalnego
-
240 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop limonkowy
-
120 g cukru
-
1 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
90 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
135.7 mg
Białko
7.8 g
Kalorie
1817.5 kJ /
434.4 kcal
Tłuszcz
23.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Węglowodany
51.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 Std. 20 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5 Std. 40 Min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min
Kokosowy pilaw z orzechami nerkowca
1 Std.
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 Std. 10 Min
Ryż kaszmirski
30 Min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 Std. 55 Min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 Std. 30 Min
Makaroniki migdałowe
35 Min
Ciasteczka amaretti
1 Std. 10 Min
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.