
Wersje kompatybilne
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata do tofu
- 40 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 450 g tofu, średnio twardego, naturalnego, odsączonego, pokrojonego na kawałki (1,5 x 4 cm) (patrz wskazówka)
Pesto pietruszkowo-nerkowcowe
- 2 ząbki czosnku
- 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 90 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych, uprzednio namoczonych przez 1 godz., odsączonych
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 - 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Bulgur i tofu nuggetsy
- 160 - 170 g migdałów, ze skórką
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 110 g kaszy bulgur
- mąka pszenna, ilość do obtoczenia tofu
- 1 jajko, roztrzepane, do obtoczenia tofu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2187.6 kJ / 522.5 kcal
- Białko
- 22.9 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Błonnik
- 5.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi szpinakowe z pesto z rukoli
1 godz. 30 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1 godz. 30 min
Hummus z bobu
1 godz.
Burger wegański
3 godz. 55 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Wegański majonez
15 min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 min
Tagliatelle z pesto z bobu
30 min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Tofurnik z mango i limonką
3 godz. 40 min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min