Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii
TM6 TM5

Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii

3.6 (30 ocen)

Składniki

  • 80 g chleba kukurydzianego, pokrojonego na kawałki
    lub 80 g chleba pszennego, pokrojonego na kawałki
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 400 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 400 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonego
  • 500 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    lub 500 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonego na kawałki
  • 550 g cukinii, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g chipsów ziemniaczanych, solonych, typu batata frita palha (patrz wskazówka)
  • 1000 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 400 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2255.3 kJ / 538.7 kcal
Białko
26.7 g
Węglowodany
44 g
Tłuszcz
29.5 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Błonnik
6.5 g
Sód
868.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy