
Urządzenia i Akcesoria
Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
80 g chleba kukurydzianego, pokrojonego na kawałki
-
65 g oliwy z oliwek
-
400 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
300 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
400 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonego
-
500 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
550 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
-
300 g chipsów ziemniaczanych solonych, typu batata frita palha (patrz wskazówka)
-
1000 g mleka
-
100 g mąki pszennej
-
30 g masła
-
2 łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
400 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
538.7 kcal /
2255.3 kJ
Białko
26.7 g
Tłuszcz
29.5 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
868.8 mg