Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii

Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii

3.6 30 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 80 g chleba kukurydzianego, pokrojonego na kawałki
    80 g chleba, pszennego, pokrojonego na kawałki
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 400 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 400 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonego
  • 500 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    500 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonego na kawałki
  • 550 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g chipsów ziemniaczanych solonych, typu batata frita palha (patrz wskazówka)
  • 1000 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 400 g wody

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 538.7 kcal / 2255.3 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 29.5 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 868.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...