Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
TM6 TM5

Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)

4.6 (67 ocen)

Składniki

  • 200 g ciabatty, lekko czerstwej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
    lub ¾ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 700 g pomidorów
  • 360 g serc karczochów, w oleju, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
  • 120 g papryki spiczastej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    lub 120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 - 12 liści mięty, świeżej
  • 1 - 2 łodyżki cebuli dymki, tylko zielona część (opcjonalnie)
  • 20 g octu balsamicznego
  • 2 łyżki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 opakowanie rukoli (80-100 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1507 kJ / 359 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcz
18 g
Błonnik
8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy