Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułka tarta
-
50
g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na kawałki
lub 50 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
Dorsz
-
100
g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
lub 100 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki - 100 g mleka
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
-
400
g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych na kawałki
lub 400 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka) - ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 300 g mleka
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
200
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1761 kJ / 421 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min
Risotto z boczkiem i cukinią
40min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35min
Makaron po alpejsku
45min
Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii
1h
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45min
Biff à la Lindström
25min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1h
Risotto z dorszem, groszkiem i miętą
40min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2 godz. 50 min