Gratin z dorsza

Gratin z dorsza

4.1 22 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Bułka tarta
  • białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
    50 g
    50 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
Dorsz
  • białej bułki, czerstwej pokrojonej na 1-2 cm kawałki
    100 g
    100 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • mleka
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    300 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na kawałki
    400 g
    400 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • soli (patrz wskazówka)
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Sos beszamelowy
  • mleka
    300 g
  • mąki pszennej
    60 g
  • masła
    30 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • śmietany, 12% tłuszczu
    200 g
    200 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 421 kcal / 1761 kJ
Białko 19 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...