
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z pietruszki; Pomidorowy ryż z łososiem (kabsa)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
ryżu basmati250 g
-
wody1750 g
-
fileta z łososia, świeżego, bez skóry i ości, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wariant)600 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki350 - 400 g
-
cebuli przekrojonej na pół220 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
curry, mielonego1 łyżeczka
-
soli1 ¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 - 3 szczypty
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
ząbków czosnku6
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia30 g
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej1 łyżeczka
-
kurkumy, suszonej, mielonej½ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
pomidorów pokrojonych na kawałki150 g
-
kolendry, świeżej łodygi i liście, pokrojonej na 2 cm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji5 g
-
czerwona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry do dekoracji1
-
koncentratu pomidorowego1 łyżka
-
skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek (ok. 5 x 1 cm)4 kawałki
-
laska cynamonu1
-
strączki kardamonu4
-
goździki4
-
śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)50 g
-
grzanki (opcjonalnie) do podania
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście (opcjonalnie) do dekoracji
-
limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
782.2 kcal /
3272.6 kJ
Białko
39.9 g
Tłuszcz
39.6 g
Węglowodany
67.5 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Sód
905.3 mg