![Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d2fe41cc87b5fb725064f4a33e2c01ce/Derivates/472f8bff2908011f46480033205b0fe918b1d982.jpg)
Wersje kompatybilne
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto pomarańczowe z Varomy
- 90 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g cukru
- 10 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 150 g mąki tortowej
- 40 g mleka
- 3 jajka
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowo 3 szczypty
- 200 g ryżu basmati
- 1200 g wody
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem
- 500 g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oleju słonecznikowego
- 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry (patrz wskazówka)
- 100 g wody
- 250 g mleczka kokosowego
- 250 g różyczek kalafiora
- 280 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- kolendra, świeża, do dekoracji
- migdały, w płatkach, prażone, do dekoracji (opcjonalnie)
- suszone płatki chili, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3423.4 kJ / 818.2 kcal
- Białko
- 36.9 g
- Węglowodany
- 95.6 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 1559.5 mg
Alternatywne przepisy
Curry z dorszem i krewetkami
40 Min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
1 Std.
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
1hod. 20min
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
45 Min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30min
Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego
40 Min
Kotleciki rybne z ryżem i kapustą pak choi
45 Min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 45 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 Min