Urządzenia i Akcesoria
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
Przygotowanie 1 godz. 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
-
200 g miąższu kokosa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia roti
-
100 g wody ciepłej
-
2 ½ - 3 łyżeczki soli
-
750 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kawałki
-
2 - 4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżka kolendry, mielonej
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
-
3 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
3 - 5 papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
160 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
8 liści curry, świeżych8 liści curry, suszonych
-
2 liście laurowe, suszone
-
½ łyżeczki bazylii, świeżej
-
20 g białego octu winnego
-
1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej przekrojona na pół
-
30 - 40 g koncentratu pomidorowego
-
270 g śmietanki kokosowej
-
1 łyżka masła klarowanego (ghee)
-
1 limonka pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
38 g
Kalorie
3054 kJ /
727 kcal
Tłuszcz
41 g
Błonnik
11 g
Węglowodany
48 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Massaman curry z kurczakiem
1 godz. 40 min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 godz. 20 min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1 godz. 5 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Kurczak w sosie satay
30 min
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 min
Wołowina teriyaki z ryżem
1 godz. 50 min
Kurczak generała Tso
40 min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1 godz.
Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
45 min