Wersje kompatybilne
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g miąższu kokosa, świeżego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia roti
- 100 g wody, ciepłej
- 2 ½ - 3 łyżeczki soli
- 750 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej w 3 cm kawałki
- 2 - 4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka kolendry, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 - 5 papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 160 g cebuli, przekrojonej na pół
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
8
liści curry, suszonych
lub 8 liści curry, świeżych - 2 liście laurowe, suszone
- ½ łyżeczki bazylii, świeżej
- 20 g białego octu winnego
- 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej, przekrojona na pół
- 30 - 40 g koncentratu pomidorowego
- 270 g śmietanki kokosowej
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- 1 limonka, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3054 kJ / 727 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 41 g
- Błonnik
- 11 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1hod. 20min
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Kurczak generała Tso
40min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1 Std. 5 Min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1hod. 15min
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 Min
Szybki dhansak z jagnięciny
45min
Nasi Goreng z kurczakiem
1hod. 30min
Jiaozi z wołowiną i porem
1hod. 30min
Korma z owoców morza
40min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3h 10min