Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w harissie i szybki sos jogurtowo-miętowy
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Kurczak w harissie
-
500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 2 pojedyncze filety)
-
sól do oprószenia
-
250 g wody
-
2 - 3 łyżeczki pasty harissa (patrz wskazówka)
Sos jogurtowo-miętowy
-
½ pęczka mięty, świeżej tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
300 g jogurtu greckiego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
381.9 mg
Białko
34.9 g
Kalorie
902.5 kJ /
215.7 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
9.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Jamajski kurczak jerk
1h 50min
Kurczak garam masala
40min
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Kurczak cajun i purée z batatów
25min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25min
Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka
1h 10min
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1h 5min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1h
Harissa
45min
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1h
Kurczak generała Tso
40min