
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak w harissie
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 2 pojedyncze filety)
- sól, do oprószenia
- 250 g wody
- 2 - 3 łyżeczki pasty harissa (patrz wskazówka)
Sos jogurtowo-miętowy
- ½ pęczka mięty, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 902.5 kJ / 215.7 kcal
- Białko
- 34.9 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 381.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Harissa
45 min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Indyjski kurczak w jogurcie
1 godz.
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Kurczak cajun i purée z batatów
25 min
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1 godz. 5 min
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
2 godz.
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
55 min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 godz.
Roladki z kurczaka z cebulą i suszonymi śliwkami
50 min