Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym
TM6 TM5

Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym

4.7 (66 ocen)

Składniki

Marynata cytrynowa z chili

  • skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych w paski o grubości 3,5-4 cm

Majonez kolendrowy

  • 30 g kolendry, świeżej (ok. 1 pęczek), tylko liście
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g majonezu
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • sól, do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • ogórek, pokrojony w 2 mm paski
  • pieczywo (np. chlebki naan, chlebki pita), do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1838.1 kJ / 437.6 kcal
Białko
22.3 g
Węglowodany
4.4 g
Tłuszcz
36.7 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Błonnik
2.2 g
Sód
302.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy