Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym

Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym

4.7 71 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Marynata cytrynowa z chili
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w paski o grubości 3,5-4 cm
Majonez kolendrowy
  • 30 g kolendry, świeżej (ok. 1 pęczek), tylko liście
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g majonezu
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • ogórek pokrojony w 2 mm paski
  • pieczywo (np. chlebki naan, chlebki pita), do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 437.6 kcal / 1838.1 kJ
Białko 22.3 g
Tłuszcz 36.7 g
Węglowodany 4.4 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Sód 302.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...