Wersje kompatybilne
Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata cytrynowa z chili
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
- 100 g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych w paski o grubości 3,5-4 cm
Majonez kolendrowy
- 30 g kolendry, świeżej (ok. 1 pęczek), tylko liście
- 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g majonezu
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- ogórek, pokrojony w 2 mm paski
- pieczywo (np. chlebki naan, chlebki pita), do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1838.1 kJ / 437.6 kcal
- Białko
- 22.3 g
- Węglowodany
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 36.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 302.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45min
Marynata do krewetek z grilla
5min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50min
Tortille z krewetkami w kremowym sosie z chili
25 Min
Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą
25 Min
Tacos z krewetkami
25 Min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50min
Grillowane szaszłyki wieprzowe w tajskiej marynacie
7h 10min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25 Min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5min
Dressing z sera pleśniowego w stylu amerykańskim
5min