Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym
TM6

Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym

4.4 (94 oceny)

Składniki

  • 350 g makaronu, suchego (np. penne)
  • 20 g oleju
  • 400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
  • 20 g cukru
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • woda, do gotowania makaronu
  • sól, do gotowania makaronu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 krople kremu balsamicznego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
  • mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2324 kJ / 551 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
76 g
Tłuszcz
17 g
Błonnik
6.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy