
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1060 g wody
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 500 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki chili, mielonego
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 4 zielone papryczki chili, świeże małe, bez gniazd nasiennych
-
5 - 6
liści curry, suszonych
lub 5 - 6 liści curry, świeżych - 10 g oleju
- 15 - 20 g pasty z tamaryndowca
- 100 g śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka soli
-
2 - 3
liście bananowca (patrz wskazówka)
lub 2 - 3 liście pandanu -
5 - 6
liści curry, świeżych
lub 5 - 6 liści curry, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 213 kcal / 896 kJ
- Białko
- 27 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 6 g
- Błonnik
- 5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma z owoców morza
40 min
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
1 godz. 40 min
Biryani z jagnięciną
1 godz. 20 min
Curry z wołowiną
45 min
Curry z warzywami
1 godz. 25 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 godz.
Dal makhani z soczewicy
50 min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4 godz. 30 min