Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1060 g wody
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 500 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki chili, mielonego
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 4 zielone papryczki chili, świeże, małe, bez gniazd nasiennych
-
5 - 6
liści curry, suszonych
lub 5 - 6 liści curry, świeżych - 10 g oleju
- 15 - 20 g pasty z tamaryndowca
- 100 g śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka soli
-
2 - 3
liście bananowca (patrz wskazówka)
lub 2 - 3 liście pandanu -
5 - 6
liści curry, świeżych
lub 5 - 6 liści curry, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 896 kJ / 213 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1 Std. 50 Min
Curry z warzywami
1 Std. 25 Min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35min
Curry z wołowiną
45min
Korma z owoców morza
40min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3 Std. 10 Min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45min
Zupa Pho
1 Std. 20 Min
Szybki dhansak z jagnięciny
45min
Ramen z klopsikami z indyka
2 Std. 25 Min
Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
1 godz. 5 min