Urządzenia i Akcesoria
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
1060 g wody
-
20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
500 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki chili, mielonego
-
1 laska cynamonu przełamana na pół
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
2 - 4 zielone papryczki chili, świeże małe, bez gniazd nasiennych
-
5 - 6 liści curry, świeżych5 - 6 liści curry, suszonych
-
10 g oleju
-
15 - 20 g pasty z tamaryndowca
-
100 g śmietanki kokosowej
-
1 łyżeczka soli
-
2 - 3 liście pandanu2 - 3 liście bananowca (patrz wskazówka)
-
5 - 6 liści curry, suszonych5 - 6 liści curry, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
27 g
Kalorie
896 kJ /
213 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
5 g
Węglowodany
6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 Min
Ramen z klopsikami z indyka
2 Std. 25 Min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 Std. 20 Min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 Min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 Std.
Curry z serem paneer
5 Std.
Korma z owoców morza
40 Min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3 Std. 10 Min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 Min
Curry z warzywami
1 Std. 25 Min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 Min
Pad thai
45 Min