Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
TM5 TM6

Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)

4.7 (3 oceny)

Składniki

  • 1060 g wody
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 500 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki chili, mielonego
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 4 zielone papryczki chili, świeże, małe, bez gniazd nasiennych
  • 5 - 6 liści curry, suszonych
    lub 5 - 6 liści curry, świeżych
  • 10 g oleju
  • 15 - 20 g pasty z tamaryndowca
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 liście bananowca (patrz wskazówka)
    lub 2 - 3 liście pandanu
  • 5 - 6 liści curry, świeżych
    lub 5 - 6 liści curry, suszonych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
896 kJ / 213 kcal
Białko
27 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcz
8 g
Błonnik
5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy