Gulasz sojowy z knedlami
TM5 TM6

Gulasz sojowy z knedlami

4.6 (49 ocen)

Składniki

Knedle

  • 30 g mąki sojowej
  • 60 g wody, gorącej
  • 300 g bułek pszennych, wegańskich (ok. 6 szt.), suchych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia folii aluminiowej
  • 180 g napoju sojowego, niesłodzonego
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Gulasz sojowy

  • 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 150 g kostki sojowej, suchej
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 550 g wody
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego, wegańskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego, pokruszona
  • 55 g sosu sojowego, jasnego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubata łyżeczka majeranku, świeżego, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka kakao, niesłodzonego
  • 200 g papryki zielonej i żółtej, pokrojonej w paski (4 cm x 0,5 cm)
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2803 kJ / 669 kcal
Białko
39 g
Węglowodany
63 g
Tłuszcz
24 g
Błonnik
16.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy