Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu

Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu

4.2 140 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g sera feta pokruszonego
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tymianku, świeżego
  • 250 g dyni piżmowej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych uprzednio uprażonych
  • 400 - 440 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 150 g jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na kawałki
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 368 kcal / 1529 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 1041 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...