
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g korzenia selera pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
- 20 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej, żółtej, zielonej lub mieszanych, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (9 x 2 cm)
- 5 ząbków czosnku w łupinie
- 1 ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
50
g soku z czerwonych buraków
lub 60 g soku z czerwonych buraków samodzielnie przygotowanego (patrz wskazówka) - 40 g oleju
- 360 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
-
5
g liści natki pietruszki, świeżych
lub 5 g liści kolendry, świeżych - 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 435.1 kcal / 1820.5 kJ
- Białko
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Węglowodany
- 79.4 g
- Błonnik
- 14.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 734.6 mg