Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g komosy ryżowej (quinoa)
- 20 g oliwy z oliwek
- 700 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 450 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
Dressing
- 1 ząbek czosnku
- 20 - 30 g mieszanych ziół, świeżych, tylko liście (np. bazylii, natki pietruszki)
- 30 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g octu balsamicznego
- 50 g oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1233 kJ / 295 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem
40 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Sałatka ze szparagami i brązowym ryżem
50 Min
Sałatka z quinoa i muffiny kukurydziane z boczkiem
1h 30min
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1h
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
30 min
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
50 Min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 min