
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
- 60 g śmietanki kokosowej
- 60 g oleju
- ½ łyżeczki czarnej gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kozieradki
- 80 - 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryczki chili, świeże (zielone lub czerwone), bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
-
10 - 12
liści curry, suszonych
lub 10 - 12 liści curry, świeżych - 160 - 180 g pomidora pokrojonego na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 246 kcal / 1034 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 21 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 godz. 15 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Chana masala
35 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Curry z serem paneer
5 godz.
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min