Urządzenia i Akcesoria
Curry z soczewicą (dal)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
200 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
500 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 liść laurowy, suszony
-
¼ łyżeczki bazylii, suszonej
-
60 g śmietanki kokosowej
-
60 g oleju
-
½ łyżeczki czarnej gorczycy
-
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki nasion kozieradki
-
80 - 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
2 papryczki chili, świeże (zielone lub czerwone), bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
-
10 - 12 liści curry, świeżych10 - 12 liści curry, suszonych
-
160 - 180 g pomidora pokrojonego na 1 cm kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10 g
Kalorie
1034 kJ /
246 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
21 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 godz. 15 min
Chana masala
35 min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Curry z serem paneer
5 godz.
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min