Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy

Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy

4.3 443 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji

Składniki

  • 10 g kolendry, świeżej
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 zieloną papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, przekrojoną na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 350 g bakłażana pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g czerwonej soczewicy, suszonej przepłukanej i odsączonej
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 450 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 150 g liści szpinaku baby, świeżych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 175 kcal / 731 kJ
Białko 8.9 g
Tłuszcz 4.4 g
Węglowodany 24.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...