Urządzenia i Akcesoria
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
6 porcji
Składniki
-
10 g kolendry, świeżej
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 zieloną papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, przekrojoną na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
350 g bakłażana pokrojonego w 1 cm kostkę
-
150 g czerwonej soczewicy, suszonej przepłukanej i odsączonej
-
300 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka czarnej gorczycy
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
450 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
400 g mleczka kokosowego
-
150 g liści szpinaku baby, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
8.9 g
Kalorie
731 kJ /
175 kcal
Tłuszcz
4.4 g
Węglowodany
24.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.