Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g kolendry, świeżej
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 zieloną papryczkę chili, świeżą, bez gniazd nasiennych, przekrojoną na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 350 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g czerwonej soczewicy, suszonej, przepłukanej i odsączonej
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 20 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 450 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 731 kJ / 175 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 24.9 g
- Tłuszcz
- 4.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 Std. 10 Min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min