Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Paneer
- 1500 g mleka min. 3,2%
-
4
łyżki octu
lub 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos szpinakowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g masła
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 400 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 - 15 g soku z limonki, świeżo wyciskanego
- olej, do smażenia
- ryż, gotowany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3041 kJ / 726.8 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Tłuszcz
- 44.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.3 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 1743.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 Min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 Std. 30 Min
Dal makhani
13h 20min
Curry z batatami i szpinakiem
40 Min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 Std.
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Curry z serem paneer
5 Std.
Curry z soczewicą (dal)
40 Min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 Min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 Min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min