Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną

Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną

4.1 156 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g orzeszków ziemnych prażonych bez tłuszczu, solonych
    40 g orzechów nerkowca, prażonych, solonych
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ¾ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 40 g oleju
  • 1300 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 150 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 g dyni Hokkaido bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • kolendra, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji
  • śmietana, 12% tłuszczu (opcjonalnie) ilość do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 752.8 mg
Białko 21.5 g
Kalorie 2259.8 kJ / 539.8 kcal
Tłuszcz 18.8 g
Błonnik 13.5 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Węglowodany 83.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...