
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
40
g orzeszków ziemnych prażonych bez tłuszczu, solonych
lub 40 g orzechów nerkowca prażonych, solonych - 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- ¾ łyżeczki kolendry, mielonej
- 40 g oleju
- 1300 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżka curry, mielonego
- 150 g zielonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 g dyni Hokkaido bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- śmietana, 12% tłuszczu ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 539.8 kcal / 2259.8 kJ
- Białko
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Węglowodany
- 83.5 g
- Błonnik
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 752.8 mg