Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta z awokado
- 1 ząbek czosnku
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 120 - 140 g awokado, dojrzałego (1 szt.)
- 10 - 15 g soku z limonki
Burgery
- 1000 g wody
- 180 g komosy ryżowej (quinoa)
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 240 g czarnej fasoli, z puszki, opłukanej pod bieżącą wodą i odsączonej
- 30 g siemienia lnianego, mielonego
- 10 g musztardy
- 10 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy, ilość do smażenia
Składanie burgerów
- 6 bułek, np. grahamek lub pełnoziarnistych
- 6 liści sałaty
- 1 - 2 pomidory, pokrojone w plastry
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2008.3 kJ / 479.7 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 77.3 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Sód
- 842.2 mg
Alternatywne przepisy
Kotleciki pietruszkowe
25min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 Std. 20 Min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min
Kotlety z komosy ryżowej
1 Std. 25 Min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3 Std.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15hod.
Burger wegański
3 Std. 55 Min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 Std. 15 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min