Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
- 300 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1811 kJ / 432 kcal
- Białko
- 24.5 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 34.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
2h 15 min
Karkówka po karkonosku
1h 50 min
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2h 25min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50min
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50min
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min
Żeberka w kapuście
2h 10min
Karkówka z cebulą
1h 45min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45min
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50min
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1h 25min
Udka z kurczaka z porem zapiekane w sosie tatarskim
1 Std. 30 Min