Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
TM6 TM5

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

4.7 (1.2K oceny)

Składniki

  • 70 g grzybów, suszonych, np. borowików lub podgrzybków
  • 1600 g wody
  • 40 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 g makaronu, suchego, typu łazanki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
889.9 kJ / 212.7 kcal
Białko
4.4 g
Węglowodany
26.9 g
Tłuszcz
11 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Błonnik
3.2 g
Sód
617.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy