![Surówka z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3745242F-8303-4315-840C-84C794BD5906/Derivates/EB2883EA-E659-43D2-921A-056DF7E17655.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 450 g kapusty, młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 40 - 60 g cebuli dymki, pokrojonej na kawałki
- 5 rzodkiewek, przekrojonych na pół
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oleju
-
20 - 25
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 20 - 25 g białego octu winnego - ½ łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 616.3 kJ / 147.3 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 14.4 g
- Tłuszcz
- 10.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 645.7 mg