Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 80 g marchewki, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 200 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych na 1 cm kawałki
- 150 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1110.7 kJ / 265.5 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 28.5 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 667.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krupnik
40p
Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową
40p
Zupa z kalarepy
1 Std.
Kapuśniak z młodej kapusty
40p
Zupa koperkowa
45 Min
Kartoflanka
55 dk
Zupa pomidorowa spod Szrenicy
30p
Kapuśniak
50p
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
40p
Zupa ogórkowa
30p
Zupa z kiszonych ogórków
45 Min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40p