
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 80 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
- 200 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
- 150 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265.5 kcal / 1110.7 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Węglowodany
- 28.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 667.2 mg