Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką

Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką

4.6 57 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

Warzywa faszerowane
  • 1 czerwona papryka (ok. 240 g)
  • 1 żółta papryka (ok. 240 g)
  • 1 cukinia (ok. 650 g)
  • 5 - 6 pieczarek dużych (o wadze ok. 40 g każda)
  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 - 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
  • 125 - 150 g serka kremowego śmietankowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
    1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonego na 3 cm kawałki
  • woda do pieczenia warzyw
Pietruszkowa kruszonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 411.4 kcal / 1722.2 kJ
Białko 19.5 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 48.6 g
Błonnik 6.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...