
Wersje kompatybilne
Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywa faszerowane
- 1 czerwona papryka (ok. 240 g)
- 1 żółta papryka (ok. 240 g)
- 1 cukinia (ok. 650 g)
- 5 - 6 pieczarek dużych (o wadze ok. 40 g każda)
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 - 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
- 125 - 150 g serka kremowego śmietankowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
czubata łyżeczka oregano, suszonego
lub 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonego na 3 cm kawałki
- woda do pieczenia warzyw
Pietruszkowa kruszonka
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 411.4 kcal / 1722.2 kJ
- Białko
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 48.6 g
- Błonnik
- 6.8 g