
Wersje kompatybilne
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brokuły i ziemniaki
- 700 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 600 g różyczek brokułu
Sos z sera pleśniowego
- 200 g wody
- 200 g śmietany, 12% tłuszczu
- 100 g sera z niebieską pleśnią (typ lazur), pokrojonego na kawałki
-
35
g mąki pszennej
lub 35 g skrobi ziemniaczanej - 30 g masła
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 395 kcal / 1653 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 40 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 827 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 min
Warzywa gotowane na parze
35 min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15 min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50 min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Kalafior z purée z groszku
40 min
Warzywa na parze z miodem i cytryną
40 min