Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 260 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 430 - 440 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek
- 200 g zakwasu na żurek
- 160 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g białej kiełbasy, parzonej (ok. 6 szt. cienkich kiełbasek), pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1203 kJ / 287.3 kcal
- Białko
- 8.6 g
- Węglowodany
- 18.9 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Błonnik
- 0.5 g
Alternatywne przepisy
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2h 30 min.
Tarta z botwinką i serem feta
1h 45 min.
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
3h 10min
Babka mięsna
1h 30 min.
Chleb faszerowany jajkami i fasolką z oliwkami
5 Std. 35 Min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50min
Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym
1h
Pasztet z mięsa w kruchym cieście
2h 50min
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2h 35 min.
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
30min
Ziołowe bułeczki z pasztetem
1 godz. 10 min
Klops z papryką i jajkiem
1h 40 min