Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
100
g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki - 110 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki cukru
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 800 g cukinii, pokrojonej w cienkie podłużne paski (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1567.9 kJ / 374.8 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Sód
- 1649.7 mg
Alternatywne przepisy
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 godz. 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 min
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min