
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1200 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- 100 g boczniaków, świeżych pokrojonych w paski
- 80 - 100 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
- 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
-
40 - 60
g pasty z trawy cytrynowej
lub 4 łodygi trawy cytrynowej obrane, bez twardych końców, przekrojone na pół -
50
g korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
lub 1 łyżeczka korzenia galangalu, suszonego, mielonego - 6 liści limonki Kaffir, suszonych
- 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
350
g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych - 30 g sosu rybnego
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 490.3 kcal / 2052.9 kJ
- Białko
- 16.1 g
- Tłuszcz
- 38.1 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Błonnik
- 1.3 g