Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami
TM5 TM6

Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami

4.1 (64 oceny)

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
    lub 50 g korzenia galangalu mrożonego, uprzednio rozmrożonego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w paski
  • 1200 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 40 - 60 g pasty z trawy cytrynowej
    lub 4 łodygi trawy cytrynowej, obrane, bez twardych końców, pokrojone na kawałki
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 80 - 100 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
  • 6 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 15 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 350 g krewetek, surowych, obranych i oczyszczonych
    lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2052.9 kJ / 490.3 kcal
Białko
16.1 g
Węglowodany
21.6 g
Tłuszcz
38.1 g
Błonnik
1.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy