
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g krewetek surowych, nieobranych
- 700 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
-
100
g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
lub 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki - 250 g ryżu do risotto np. arborio
- 400 g ryb i owoców morza, mieszanych, świeżych lub rozmrożonych (płyn z rozmrażania zachować)
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 512 kcal / 2144.8 kJ
- Białko
- 37 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 56 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 1435 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma z owoców morza
40 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Risotto z krewetkami
45 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Risotto szparagowe
20 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Ryż z owocami morza i chorizo
1 godz. 5 min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min