Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 20 g oleju
- 100 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 1000 g wody
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 20 - 30 g octu jabłkowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1821 kJ / 435 kcal
- Białko
- 23.1 g
- Węglowodany
- 47.1 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Zupa z czerwoną soczewicą
45 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Gulasz soczewicowo-dyniowy
1 godz.