
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oleju
- 100 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 1000 g wody
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 20 - 30 g octu jabłkowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 435 kcal / 1821 kJ
- Białko
- 23.1 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 47.1 g