Gęś faszerowana

Gęś faszerowana

4.1 24 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz. 50 min
8 porcji

Składniki

Farsz mięsno-jabłkowy
  • 125 g orzechów laskowych
  • 400 g kiełbasy (np. białej), pokrojonej na kawałki
  • 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 350 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 120 g bułki tartej
  • 8 liści szałwii, świeżych
    3 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
  • 8 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
    3 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 120 g cydru
  • 50 g wody
Gęś
  • 1 gęś (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, świeża
    1 gęś, (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, mrożona, uprzednio rozmrożona
  • 1 szczypta soli
  • zimna woda do namoczenia gęsi
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżka tymianku, suszonego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 39.5 g
Kalorie 4369.1 kJ / 1043.6 kcal
Tłuszcz 90.6 g
Błonnik 3.4 g
Węglowodany 23 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...