
Urządzenia i Akcesoria
Gęś faszerowana
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz. 50 min
8 porcji
Składniki
Farsz mięsno-jabłkowy
-
orzechów laskowych125 g
-
kiełbasy (np. białej), pokrojonej na kawałki400 g
-
cebuli przekrojonej na pół80 - 100 g
-
oliwy z oliwek40 g
-
masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki350 g
-
bułki tartej120 g
-
liści szałwii, świeżych8
-
tymianku, świeżego tylko liście8 gałązek
-
ziela angielskiego, mielonego1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
soli1 - 2 łyżeczki
-
cydru120 g
-
wody50 g
Gęś
-
gęś (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, świeża1
-
soli1 szczypta
-
zimna woda do namoczenia gęsi
-
masła pokrojonego na kawałki40 g
-
cukru1 łyżeczka
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 łyżki
-
rozmarynu, suszonego1 łyżka
-
tymianku, suszonego1 łyżka
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1043.6 kcal /
4369.1 kJ
Białko
39.5 g
Tłuszcz
90.6 g
Węglowodany
23 g
Błonnik
3.4 g