
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz mięsno-jabłkowy
- 125 g orzechów laskowych
- 400 g kiełbasy (np. białej), pokrojonej na kawałki
- 80 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- masło, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 350 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 120 g bułki tartej
-
8
liści szałwii, świeżych
lub 3 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej -
8
gałązek tymianku, świeżego, tylko liście
lub 3 łyżeczki tymianku, suszonego - 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 120 g cydru
- 50 g wody
Gęś
-
1
gęś (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, świeża
lub 1 gęś (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, mrożona, uprzednio rozmrożona - 1 szczypta soli
- zimna woda, do namoczenia gęsi
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżka tymianku, suszonego
- 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4369.1 kJ / 1043.6 kcal
- Białko
- 39.5 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 90.6 g
- Błonnik
- 3.4 g
Alternatywne przepisy
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 godz.
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2 godz. 30 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3 godz. 40 min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 godz.
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9 godz. 15 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 godz.
Królik w sosie 'Marengo'
1 godz. 10 min
Karp na słodko w galarecie
7 godz. 35 min
Karp w szarym sosie
1 godz. 10 min