
Urządzenia i Akcesoria
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
-
400 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
-
70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
-
650 g wody
-
170 - 190 g cukru
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
-
30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g mleka
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
40 g wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
-
40 g białego wina
-
6 żółtek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
459.2 kcal /
1921.5 kJ
Białko
8.7 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
70.5 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
173.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Lemoniada brazylijska
10 min
Wiosenna zupa jarzynowa z miętowo-pietruszkowym pesto
35 min
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
1 godz. 15 min
Ryż na mleku; Karmelizowane jabłka z cynamonem
40 min
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Ryż na mleku z sosem truskawkowym
40 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Ciasto z kruszonką
3 godz. 20 min
Faszerowane gnocchi z sosem pomidorowym
1 godz. 20 min
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
50 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min