Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone

Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone

3.9 9 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

  • 400 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
    400 g śliwek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
  • 650 g wody
  • 170 - 190 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 g wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
  • 40 g białego wina
  • 6 żółtek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 459.2 kcal / 1921.5 kJ
Białko 8.7 g
Tłuszcz 15.3 g
Węglowodany 70.5 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 173.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...