Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 15 g rumu (patrz wariant)
- 230 g mleka
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 1 łyżeczka miodu
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
Masa makowa i formowanie baranka
- 160 g maku
- 50 g cukru
- 80 g mleka
- 30 g masła, pokrojonego na kawalki
- 15 g rumu (patrz wariant)
- 40 g powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 białko, roztrzepane
- 3 rodzynki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 775.8 kJ / 185.4 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 27.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowe jajka z migdałami
3 Std. 15 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2h 45min
Drożdżowa choinka z pesto
2sa 20 dk
Lizaki bezowe choinki
3h 40min
Tarta ratatouille (TM6)
1 Std. 30 Min
Imprezowa gwiazda z pesto
2h 30min
Baranek wielkanocny
1 Std. 30 Min
Ciasto wiosenna stokrotka
50min
Rozeta pizzowa do odrywania
1h 45min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1 Std. 10 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Chlebek-choinka do odrywania
2 Std. 10 Min