Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny baranek z makiem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
24 porcji
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
230 g mleka
-
90 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g cukru
-
20 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka miodu
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
Masa makowa i formowanie baranka
-
160 g maku
-
50 g cukru
-
80 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawalki
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
40 g powideł śliwkowych
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 białko roztrzepane
-
3 rodzynki do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
27.3 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
775.8 kJ /
185.4 kcal
Tłuszcz
7.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Węglowodany
24.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Laski św. Mikołaja
3 godz. 20 min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1 godz. 45 min
Rozeta pizzowa do odrywania
1 godz. 45 min
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30 min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2 godz. 5 min
Brioszki prosiaczki
2 godz.
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Ciasteczka z wróżbą
1 godz. 20 min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 godz. 50 min
Drożdżowa choinka z pesto
2 godz. 20 min
Lizaki bezowe choinki
3 godz. 40 min
Chlebek-choinka do odrywania
2 godz. 10 min