Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny baranek z makiem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
24 porcji
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
230 g mleka
-
90 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g cukru
-
20 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka miodu
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
Masa makowa i formowanie baranka
-
160 g maku
-
50 g cukru
-
80 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawalki
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
40 g powideł śliwkowych
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 białko roztrzepane
-
3 rodzynki do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
27.3 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
775.8 kJ /
185.4 kcal
Tłuszcz
7.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Węglowodany
24.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Rozeta pizzowa do odrywania
1h 45min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Walentynkowa pizza serce
1h 30min
Straszne przekąski
1h 30min
Halloweenowe mleczne bułki
5h
Czarna pizza z duchami
1h 40min
Baranek wielkanocny
1h 30min
Drożdżowa choinka z pesto
2h 20min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Chlebek-choinka do odrywania
2h 10min