
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 15 g rumu (patrz wariant)
- 230 g mleka
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 1 łyżeczka miodu
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
Masa makowa i formowanie baranka
- 160 g maku
- 50 g cukru
- 80 g mleka
- 30 g masła, pokrojonego na kawalki
- 15 g rumu (patrz wariant)
- 40 g powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 białko, roztrzepane
- 3 rodzynki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 775.8 kJ / 185.4 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 27.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladki adwentowe
2 Std. 15 Min
Świąteczne serniczki na patyku
6h
Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem
50min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1 Std. 45 Min
Indyk w kruchym cieście
1h 30min
Baranek wielkanocny
1h 30min
Laski św. Mikołaja
3h 20min
Żurek XXL
1h
Pasztet z selera
2 Std.
Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem
40min
Tarta ratatouille (TM6)
1h 30min
Imprezowa gwiazda z pesto
2h 30min