
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Tapenada
-
1 ząbek czosnku
-
120 g czarnych oliwek, bez pestek
-
30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 filety z anchois, z puszki, solone
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g oliwy z oliwek
Nadzienie
-
2 ząbki czosnku
-
2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
-
1 cytryna mała, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
-
1 płaska łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Przygotowanie kurczaka
-
1 tuszka z kurczaka (ok. 1200-1500 g)
-
sól ilość do oprószenia kurczaka
-
pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kurczaka
-
papryka ostra, mielona ilość do oprószenia kurczaka
-
200 g wody
-
1 płaska łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
Purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
-
300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g masła
-
15 g oliwy z oliwek
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 łyżeczka soli
-
350 g mleka
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
45 g
Kalorie
2731 kJ /
653 kcal
Tłuszcz
35 g
Błonnik
4.7 g
Węglowodany
35 g