Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
TM6 TM5

Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą

4.5 (37 ocen)

Składniki

Tapenada

  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 filety z anchois, z puszki, solone
  • 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek

Nadzienie

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
  • 1 cytryna, mała, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie kurczaka

  • 1 tuszka z kurczaka (ok. 1200-1500 g)
  • sól, ilość do oprószenia kurczaka
  • pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia kurczaka
  • papryka ostra, mielona, ilość do oprószenia kurczaka
  • 200 g wody
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ¾ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej

Purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą

  • 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g masła
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 20 g płynnego karmelu
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mleka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2731 kJ / 653 kcal
Białko
45 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcz
35 g
Błonnik
4.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy