Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
10
g borowików, suszonych
lub 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków - woda, ciepła, ilość do zalania grzybów
- 500 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku (Ø ok. 5 cm)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g suszonych pomidorów, w oleju, nieodsączonych
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu, wołowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu, wołowego (na 0,5 l), bezglutenowa, pokruszona - 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 200 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1490.8 kJ / 356.1 kcal
- Białko
- 33.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 7.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45min
Polędwica wołowa z warzywami
1 Std. 50 Min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 Std. 20 Min
Sauté z cielęciny
1 Std. 25 Min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 Std. 50 Min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 Std. 20 Min
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 Std. 15 Min