
Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki wołowe z salsą pomidorową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Szaszłyki
-
liści mięty, świeżych (ok. 1 pęczek)5 - 10 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)5 - 10 g
-
wody350 g
-
kaszy kuskus150 g
-
mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki400 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
chili, mielonego½ łyżeczki
-
oliwa z oliwek do posmarowania
Salsa pomidorowa
-
ząbek czosnku½ - 1
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół50 g
-
pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki300 g
-
octu balsamicznego5 g
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
cukru½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
416.9 kcal /
1744.1 kJ
Białko
22.7 g
Tłuszcz
21.1 g
Węglowodany
34.2 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Sód
950.3 mg